Varmepumper

Miljøvennlig og lønnsomt

Varmepumper

Varmepumper kommer i mange størrelser og fasonger. Formålet med en varmepumpe er å hente varme fra en kilde som er kaldere enn varmen vi trenger til oppvarming. Ved minusgrader grader ute suger en utedel inn den kalde luften og sender ut igjen enda flere minusgrader, en kompressor tar den energien og løfter temperaturen til f.eks 40-50 varmegrader. En varmepumpe henter energi fra enten uteluften, bakken, elv/sjø/innsjø eller en energibrønn. 

Bergvarme

En bergvarmepumpe er en type væske til vann varmepumpe som henter opp energien som er lagret i grunnen via en brønn som bores i berget under bakkenivå, via væskefylte rør i brønnen. I likhet med andre væske til vann varmepumper henter bergvarme varmen fra en kilde som har mer stabil temperatur enn luften. Denne varmen kommer både fra solen, men også fra jordens indre.

Har du hage eller gårdsplass, kan du installere bergvarme. Energibrønnen kan plasseres hvor som helst på uteområdet og er ikke avhengig av å plasseres inntil huset.

Jordvarme

En jordvarmepumpe er en type vann/vann varmepumpe som henter opp solenergien som er lagret i jorden via en nedgravd slynge. I likhet med andre vann/vann varmepumper henter en jordvarmepumpen varmen fra en kilde som har mer stabil temperatur enn luften.

Pr. 3.000 kWt trenger du ca. 100 m2 med uteareal. Jordvarme forutsetter derfor relativt store uteområder, typisk mellom 300 og 600 m2 for en enebolig. Siden rørslyngene må graves ca. 0,5 m ned i bakken er det også en fordel om installasjonen gjøres før plen er anlagt, eller du av andre grunner uansett skal grave på tomten. OBS! Vær oppmerksom på at mange forveksler jordvarme med bergvarme.

Luft/vann

Det er alltid energi å hente i luften, selv ved minusgrader, og denne energien kan en luft/vann varmepumpe omdanne til varme for både romoppvarming og tappevann. Har du allerede vannbåren varme, skal bygge nytt eller renovere kan en luft/vann varmepumpe gi store besparelser.

En luft/vann varmepumpe består av en utedel med stillegående vifte, en varmeveksler og en varmtvannstank som plasseres i eksisterende fyrrom eller annet egnet sted. Varmeveksleren kobles til vannbåren gulvvarme eller radiatorer.

Kontakt oss for spørsmål eller tilbud

Dette sier kundene om oss

5/5
Super service og bra oppfølging før og etter installasjonen. Nå sparer vi mye penger på oppvarming og varmt vann. Kan anbefales på det sterkeste!
Jon U.
5/5
Vi er veldig fornøyd med installasjon av det bergvarme anlegget vi har kjøpt i 2018. Fra første møte med prosjektleder til arbeidet var ferdig utført gikk alt på skinner. Alle firmaets folk var profesjonelle og imøtekommende. Vi kan anbefale de på det varmeste.
Aud E. G.
5/5
Topp stemning hjemme etter installasjon av bergvarme anlegg og vannbåren varme i gulv. Etter ett års problemfri drift viser målingene ganske jevnt ca 1kWt brukt for ca 3kWt effekt ut. God planlegging, effektivt levert.
Kristian N. M.